Loading…

Η ίδρυση της Λέσχης οφείλεται στην έντονη επιθυμία μιας ομάδας Πλοιάρχων Α΄ Τάξεως Ε.Ν. να δημιουργήσουν μια Λέσχη, υψηλού επιπέδου με μέλη μόνο συναδέλφους, κάτι που έλειπε τότε από τον Πειραιά.
Ήταν 21η Ιουνίου 1982…

Σκοπός της Λέσχης

Όλες οι εκδηλώσεις της Λέσχης επιδιώκουν την ηθική και πνευματική ανάπτυξη των μελών της, την ανύψωση του πνευματικού, πολιτιστικού και επαγγελματικού επιπέδου τους, αλλά και την επικοινωνία και την ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης μεταξύ τους. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η παρακολούθηση και η προβολή των γενικών ζητημάτων της μεγάλης Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.

Διοικητικό Συμβούλιο

 • Πρόεδρος: Μαρίνος Τσάμης
 • B΄ Αντιπρόεδρος: Διονύσης Βουτσινάς
 • Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Μηνόγιαννης
 • Ταμίας: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
 • Κοσμήτωρ: Χρήστος Γερασίμου
 • Μέλος: Σπύρος Ραδίτσας

Αναπληρωματικοί Δ.Σ.

 • Μέλος: Νικόλαος Αθανασάκος
 • Μέλος: Γεώργιος Στεργιαλής
 • ΓΜέλος: Γεώργιος Καραντώνης

Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής

 • Πρόεδρος: Αλέξανδρος Σπαθάρης
 • Γραμματέας: Φρίξος Δήμου
 • Μέλος: Παντελής Μονογιούδης

Αναπληρωματικά Μέλη

 • Μέλος: Αντώνιος Φιλιππίδης

Η κατά το Καταστατικό διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι τριετής. Οι επόμενες αρχαιρεσίες που θα αναδείξουν τα νέα ανώτατα διοικητικά όργανα της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων, θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2020.

Ιστορική αναδρομή

Η Λέσχη Αρχιπλοιάρχων είναι μη κερδοσκοπικό, μη συνδικαλιστικό σωματείο με καταστατικό εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Πειραιά, με την υπ’ αριθμόν 417/1982 απόφασή του.

Η ίδρυσή της οφείλεται στην έντονη επιθυμία μιας ομάδας Πλοιάρχων Α΄ Τάξεως Ε.Ν. να δημιουργήσουν μια Λέσχη, υψηλού επιπέδου, με μέλη μόνο συναδέλφους, κάτι που έλειπε τότε από τον Πειραιά.

Το αρχικό Καταστατικό υπογράφτηκε από τα 26 Ιδρυτικά μέλη την 21η Ιουνίου 1982.

Το ξεκίνημα χαρακτηρίστηκε από έναν έντονο ενθουσιασμό και μεγάλες προσδοκίες.

Το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε με Πρόεδρο τον Πλοίαρχο Πρίαμο Τζήμητρα, ο οποίος παρέμεινε στην προεδρία μέχρι το 1996.

Για τη στέγαση της Λέσχης νοικιάστηκε μια μεγάλη αίθουσα στην 3ο όροφο της οδού Κολοκοτρώνη 145, στον Πειραιά.

Η αίθουσα αυτή στέγασε τις δραστηριότητες της Λέσχης μέχρι το 2004.

Στις αρχαιρεσίες του 1996 την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Πλοίαρχος Γεράσιμος Πανάς, την οποία διατήρησε μέχρι του αιφνιδίου θανάτου του, τον Απρίλιο του 2006.

Την 20η Φεβρουαρίου 2004, μετά την ευγενική προσφορά του αγαπημένου μας φίλου και μεγάλου ευεργέτη καπτα Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο Πρόεδρος Γεράσιμος Πανάς υπέγραψε το συμβόλαιο αγοράς της νέας αίθουσας, στην οδό Φίλωνος 86, 3ος όροφος, στον Πειραιά.

Η μεταστέγαση έγινε την 1η Ιουνίου 2004 και τα επίσημα εγκαίνια την 24η Φεβρουαρίου 2005.

Αμέσως μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Καπετάν Γεράσιμου Πανά, την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Πλοίαρχος Μαρίνος Τσάμης, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η νέα ιδιόκτητη αίθουσα έδωσε μεγάλη ώθηση στη Λέσχη.

Τα τακτικά μέλη αυξήθηκαν, ενώ ο τίτλος του επιτίμου μέλους απονεμήθηκε σε πολλούς και αξιόλογους προσωπικότητες από το χώρο της Ναυτιλίας, της Επιστήμης, του Εμπορίου κλπ.

Στη διάρκεια της ζωής της Λέσχης και με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων έγιναν δύο μετατροπές του Καταστατικού της Λέσχης, οι οποίες επικυρώθηκαν από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Εκτός των πολλών δραστηριοτήτων η Λέσχη εκδίδει δυο πολυτελέστατες εκδόσεις: από το 1991 το περιοδικό «ΕΞΑΝΤΑΣ» και από το 2007 ετήσιο ημερολόγιο.

Ο «ΕΞΑΝΤΑΣ» αποτελεί ένα ελεύθερο βήμα έκφρασης κάθε μέλους ή φίλου μας, όπου μπορεί άνετα να παρουσιάσει την εργασία, την έρευνα ή την άποψή του.

Συγχρόνως ο σχεδιασμός και το σχήμα των επιτραπέζιων ημερολογίων τα καθιστούν ευπαρουσίαστα και εύχρηστα.

 

Top