Πειραιάς, 04η Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα ανοίγει τις πύλες της η σπουδαιότερη παγκοσμίως ναυτιλιακή έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018», που φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια λειτουργίας της. Εντυπωσιάζει ο αριθμός των εκθετών, που ανέρχονται σε 1920, προερχόμενοι από 92 διαφορετικές χώρες.

Τα μεγέθη αυτά αποτελούν νέο ρεκόρ συμμετοχών και αύξηση 16{2b7a86ce797f80ea87945b06578cc03c9e76949b0460e03760cc4ea91a3db8b0} στις κρατήσεις εκθεσιακού χώρου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο θεσμός των «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ» έχει πλέον καταξιωθεί παγκοσμίως.

Η επιτυχία οφείλεται στην σωστή προβολή, την εντυπωσιακά άρτια οργάνωση, αλλά και στο μέγεθος και στον δυναμισμό της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας. Καμία χώρα χωρίς εμπορικό στόλο δεν θα μπορούσε να διοργανώσει μια ναυτιλιακή έκθεση αυτού του μεγέθους.

Όλα αυτά είναι σωστά, ο θεσμός όμως υστερεί ως προς την επιλογή του τόπου διεξαγωγής. Φέτος για άλλη μια φορά επιλέχτηκε το Metropolitan Expo Center, κοντά στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο χώρος άνετος και η οργάνωση άψογη, υστερεί όμως ως προς τη σύνδεση του εκθέματος με το πραγματικό του περιβάλλον. Επιπλέον η επιλογή οποιουδήποτε χώρου εκτός του Πειραιά, δηλώνει περίτρανα ότι η χώρα με τον μεγαλύτερο στόλο του κόσμου, δεν διαθέτει ένα καλά οργανωμένο Ναυτιλιακό κέντρο.

Σήμερα ο Πειραιάς εκσυγχρονίζεται τάχιστα και θα έπρεπε να φιλοξενεί τα «Ποσειδώνια», ώστε η σπουδαία αυτή έκθεση να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το ναυτιλιακό περιβάλλον.

Τα οφέλη θα είναι τεράστια, όχι μόνο για το πρώτο λιμάνι της χώρας, αλλά και για την ίδια την Ελληνική Ναυτιλία, η οποία ευρισκόμενη σε οικείο περιβάλλον, άμεσα συνδεδεμένο με την ναυτοσύνη των Ελλήνων, θα έχει τη δυνατότητα να ενεργεί και να συναλλάσσεται ως οικοδεσπότης.

Τα επόμενα Ποσειδώνια θα γίνουν το 2020, χρόνος αρκετός για να βρεθεί ή να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος στον Πειραιά, που να στεγάσει τη σπουδαία αυτή έκθεση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο, είναι όμως εφικτό. Αρκεί να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να κατανοήσουν ότι η μεγαλύτερη Ναυτιλία του κόσμου χρειάζεται μια σωστή προβολή, που μόνο ο Πειραιάς μπορεί να της προσφέρει.

Προς το σκοπό αυτό η Λέσχη Αρχιπλοιάρχων θα συνεχίσει να ζητά τη συνδρομή όλων, ξεκινώντας από τις Αρχές της Πολιτείας, τις Αρχές και όλους τους φορείς του Πειραιά, τα σπουδαία Κοινωφελή Ιδρύματα, που δημιουργήθηκαν από το περίσσευμα ψυχή των ανθρώπων της θάλασσας, αλλά και τα πάμπολλα
διακεκριμένα στελέχη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Αν όλοι μαζί προσπαθήσουμε, η επιτυχία θα είναι βέβαιη και το αποτέλεσμα εκπληκτικό.