Αθήνα, 17 Δεκεμβρίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25 χρόνια προσφοράς στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
γιόρτασε η «Παιδική HELMEPA»

 

Τα 25α γενέθλια του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» γιόρτασαν μικροί και μεγάλοι σε εκδήλωση που φιλοξένησε στο κτίριο της η εταιρεία Μέλος Costamare Shipping, με την ευκαιρία του ετήσιου Συμβουλίου Αντιπροσώπων παιδιών-μελών του Προγράμματος, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

Τα έντεκα παιδιά, 5 – 12 ετών, Μέλη του νέου Συμβουλίου, εκπροσώπησαν τα 6.140 παιδιά του προγράμματος της περασμένης σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα τις πιο δραστήριες Ομάδες σε 11 Περιφέρειες της χώρας.

Ήρθαν στην Αθήνα με τους εθελοντές εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, όλοι προσκεκλημένοι της ΗELMEPA, από Αγ. Παρασκευή Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολη, Αρμενοχώρι Φλώρινας, Αφέτες Νεοχωρίου Ν. Πηλίου, Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, Ζεφύρι Αττικής, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κυνοπιάστες Κέρκυρας, Λέσβο και Ρόδο.

Παράλληλα με τη συνεδρίαση των μικρών μαθητών, που αντάλλαξαν εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε επετειακή εκδήλωση όπου τους καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δημήτρης Μητσάτσος αναφερόμενος στη θερμή υποστήριξη του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της εταιρείας Costamare στο Πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» από την αρχή της υλοποίησής του το 1993, την οποία συνεχίζει η Οικογένεια του, καλώντας στο βήμα τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο.

Κάνοντας μια αναδρομή σε σημαντικά ορόσημα στα 25 χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος, όπως η βράβευση από τα Ηνωμένα Έθνη το 1998, ο κ. Κωνσταντακόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους εθελοντές εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειές τους και δήλωσε την πίστη του στο έργο ύψιστης σημασίας που επιτελεί η HELMEPA για τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών με θεμελιωμένη γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ. Γεώργιος Γράτσος, επισήμανε, στη συνέχεια, ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων αποτελεί σημαντικό πυλώνα και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του κατεξοχήν έργου της Ένωσης, που είναι η προαγωγή της ασφάλειας των πλοίων και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης μέσω της εθελοντικής επιμόρφωσης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ. Mark Allen, με αφορμή την πρόσφατη υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην πρωτοβουλία της HELMEPA για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης μέσω της παραγωγής και διανομής πάνινων τσαντών σε μαθητές- επισκέπτες των περιβαλλοντικών της εκθέσεων.

Ο κ. Allen συνεχάρη και χαρακτήρισε «προστάτες του θαλάσσιου περιβάλλοντος» όσους συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών σε χώρες με εκτεταμένη ακτογραμμή και πολλά νησιά, όπως ο Καναδάς και η Ελλάδα ενώ στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τους βασικούς άξονες της θαλάσσιας πολιτικής του Καναδά.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η συμβολική βράβευση δύο εθελοντών Εκπαιδευτικών με τη μεγαλύτερη συνεχόμενη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, του κ. Ιωάννη Διαμαντάρα από το Δημοτικό Σχολείο Αλίντων Λέρου και της κας Μαρίας Λαμπρίδου από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης, για την προσφορά τους στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Ευχαριστώντας τη HELMEPA για την τιμητική διάκριση, ο κ. Διαμαντάρας χαρακτήρισε τη 18χρονη ενασχόληση του με την «Παιδική HELMEPA» ως «ένα όμορφο ταξίδι ζωής, γεμάτο συγκινήσεις, ενθουσιασμό, περιπέτεια και πολλούς καρπούς».

Ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές της πατρίδας μας και στα νησιά μας, είπε, «είναι προφανές και αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη ότι το Πρόγραμμα βοηθάει ώστε τα παιδιά που συμμετέχουν να γίνουν υπεύθυνοι και περιβαλλοντικά συνειδητοί πολίτες με ανεπτυγμένη την αίσθηση της αξίας του εθελοντισμού, της ανάληψης πρωτοβουλιών και της συνεργασίας μεταξύ τους, μέσα από αρχές ευγενούς άμιλλας».

Με συγκίνηση, η κα Λαμπρίδου, πρώην αξιωματικός Ε.Ν., αναφέρθηκε στη δύσκολη μετάβαση από τη γέφυρα του πλοίου στη διδακτική αίθουσα και στα 17 χρόνια συμμετοχής της στο Πρόγραμμα, που τη βοήθησε να συνδυάσει την αγάπη της για τη θάλασσα με το εκπαιδευτικό της έργο.

Μίλησε με θερμά λόγια για το Πρόγραμμα που καλλιεργεί αξίες, ιδανικά και στάσεις ζωής παρομοιάζοντας το με «ένα φυτώριο στα σχολεία μας, όχι μόνο για αυριανούς πολίτες που νοιάζονται για το θαλάσσιο περιβάλλον και την οικολογία, αλλά και νέων ανθρώπων που ακολουθούν καριέρα στη ναυτιλία ή και γενικότερα σε θαλασσινά επαγγέλματα ακόμη και αθλήματα», ενώ ιδιαίτερα τόνισε την θετική του επίδραση στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κα Μαρία Κολούντζου, εκ μέρους της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, συγχαίροντας όλους τους Εκπαιδευτικούς για το εθελοντικό τους έργο στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν συνοπτικές παρουσιάσεις των 11 Εκπαιδευτικών με τις περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές τους στις αντίστοιχες περιοχές. Το Συμβούλιο των παιδιών ανακοίνωσε στη συνέχεια το κοινό τους, ισχυρό μήνυμα προς τους ενήλικες:

«Τα πλαστικά μιας χρήσης ας μειώσουμε
αν θέλουμε τις θάλασσες και το περιβάλλον μας να σώσουμε.
Δώστε λοιπόν μεγάλη προσοχή γιατί δεν υπάρχει άλλος πλανήτης σαν τη Γη.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, έχουμε φτάσει πια στα όρια!»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων σε παιδιά και μεγάλους και γεύμα που ευγενικά παρέθεσε η εταιρεία Costamare, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επίσκεψη των προσκεκλημένων της HELMEPA στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.